Založ si blog

Pozdvihnite svoju odvahu a sebavedomie

Odvaha znamená nebáť sa podstúpiť riziko. Keď totiž meníte veci, ktoré dobre poznáte za veci úplne neznáme, predsa len riskujete. Dopredu totiž nikdy neviete, ako daná vec dopadne. Neviete, či to dokážete alebo nie.

Odvaha nemusí byť vždy „hlučná“, niekedy to môže byť len slabý hlások, ktorý vám hovorí, aby ste to skúsili ďalší deň znovu a znovu. Nevzdávajte sa, vydržte. Len odvážni dokážu vytrvať aj v ťažkostiach!

1. Nenechajte sa odradiť svojím strachom

Nenechajte sa odradiť svojím strachom a urobte tak prvý krok k odvahe. Odvaha neznamená nebojácnosť. Odvaha znamená ísť napriek svojmu veľkému strachu do neznáma. A v tom je veľký rozdiel. Človek, ktorý nepociťuje žiadny strach je považovaný za blázna. Človek, ktorý svoj ​​strach počúva a ktorý ho nechá určovať pravidlá je zbabelec. Človek, ktorý sa však pustí do neznáma a svoj ​​strach premôže je človek odvážny. Tým, ako sa budete snažiť čeliť svojmu strachu a postupne zdolávať rôzne výzvy neznáma, porastie pocit vašej vnútornej hodnoty.

2. Choďte za hlasom svojho srdca

Cesta srdca je aj cestou odvahy. Ak sa teda budete riadiť svojim srdcom, nie svojou hlavou, stanete sa odvážnymi. Hlava je plná predovšetkým toho, čo už poznáte. Hlava je prefíkaná. Hlava sa riadi väčšinou logikou a snaží sa vás uchovať v bezpečí. A tak je to v poriadku. Ale srdce je pripravené riskovať. Ľudia, ktorí sa riadia LEN racionalitou nič vzrušujúceho nezažijú. Udusia v sebe totiž všetku túžbu a vášeň. Nepustia sa do žiadnej zásadnej zmeny, pretože dopredu vedia, že to nie je rozumné alebo že to nemá perspektívu. Odvážiť sa znamená stratiť aspoň na okamih pevný základ pod nohami. Neodvážiť sa, znamená stratiť sám seba!

3. Nebojte sa opustiť bezpečie, riskujte!

Odvahu nepotrebujete len vo chvíli, keď chcete zažiť nejaké dobrodružstvo. Odvahu potrebujete aj na bežné životné rozhodnutie. Odvaha je potrebná aj vo chvíľach, kedy sa chystáte osamostatniť a postaviť sa po škole na svoje vlastné nohy. Odvahu je treba mať aj v čase, keď sa rozhodujete, ako naložíte so svojim partnerským vzťahom, alebo pri zmene svojho zamestnania. Odvahu potrebujete aj k tomu, aby ste nechali svoje vlastné deti robiť veci, ktoré oni robiť chcú. Odvaha je potrebná vždy vtedy, keď musíte opustiť bezpečný priestor, v ktorom žijete. Keď musíte urobiť nejaké dôležité rozhodnutie, alebo keď chcete zažiť niečo doposiaľ nepoznaného.

4. Podporujte to, o čom si myslíte, že je správne

Ak trebárs začnete podporovať dobro, ostatní sa k vám zaiste pridajú. Postaviť sa zlu býva totiž niekedy významnejšie, než nad zlom zvíťaziť. A keď s dobrom niekto začne, ostatní sa už iste pridajú.

 

Súhlasiť alebo nesúhlasiť so sexuálnou výchovou mládeže?

08.06.2015

Problém sexuálnej výchovy je problémom, ktorý sa sporadicky, ale stále znovu a znovu vynára. Spoločnosť názorovo rozdeľuje na dve skupiny. Na tých, ktorí súhlasia a na tých, ktorí ostro nesúhlasia. Na koho strane je pravda? Jedni argumentujú potrebou informovať a druhí zase morálno etickou zásadovosťou. Pravda, alebo nepravda však nie je ani na jednej, ani na druhej [...]

Ste vyrovnaní so svojou smrteľnosťou?

01.06.2015

Smrť je niečo, na čo väčšina ľudí nemyslí. Alebo, ak s ňou aj prídu do kontaktu, snažia sa na ňu myslieť čo najmenej. Jednajú zbabelo ako pštrosy dúfajúc, že keď strčia hlavy do piesku a nebezpečenstvo im zmizne z očí, že ono nebezpečenstvo zmizlo aj v skutočnosti. Ale nech robia ľudia čokoľvek, výzva ich vlastného vysporiadania sa so smrťou na nich bude v [...]

Určuje osud našu cestu životom?

27.05.2015

Každý z nás má svoju celkom špecifickú životnú dráhu. Každý z nás je individualitou, neporovnateľnou s nikým iným. Preto nemožno nikomu nič závidieť. Treba kráčať svojou vlastnou cestou a akceptovať ju. Treba kráčať cestou vlastného osudu, ktorý nám bol predurčený. Môžeme sa poučiť od iných, môžeme sa nimi inšpirovať, ale musíme vždy zostať sami sebou. [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 52
Celková čítanosť: 154846x
Priemerná čítanosť článkov: 2978x

Autor blogu

Kategórie